AMSTERDAM - Laurus heeft woensdagmorgen een enorme klap gekregen op de Amsterdamse effectenbeurs. Het noodlijdende supermarktconcern verloor bijna 50 procent. Het in de MidKap-index opgenomen aandeel was aan het eind van de ochtend nog 1,77 euro waard. De AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter, stond aan het eind van de ochtend 2,07 punten in de plus, op 514,91 punten.

Bekijk video

Laurus maakte bekend dat het bedrijf alleen kan voortbestaan in samenwerking met een deelgenoot, die bereid is aanzienlijke financiële en bestuurlijke middelen in te zetten. Over de onderhandelingen en de naam daarvan wilde het supermarktconcern niets kwijt. De gesprekken zouden wel in vergevorderd stadium zijn. Als de onderhandelingen slagen, geeft Laurus voor 400 miljoen euro aandelen uit, waarschijnlijk tegen de prijs van 1 euro.

Een handelaar op de beurs was "een beetje geschrokken" van het bericht van Laurus. "En dat is op zijn zachtst gezegd. Hier worden wij niet vrolijk van." Hij vond het wel logisch dat er iets moest gebeuren met het noodlijdende concern. "Misschien gloort er nu eindelijk een oplossing."

De rest van de beurs was vrij rustig. In de AEX-index waren geen echt grote stijgers of dalers. Koploper was VNU met een bijna 3 procent hogere koers. Onderaan de lijst stond KPNQwest met een daling van ruim 1 procent. Donderdag komen Aegon, Ahold en Numico met de jaarcijfers. Handelaren namen een voorschot op de publicaties, want de koersen van de drie stegen met 0,5 à 1,5 procent.

Midkap

De MidKap-index verloor 4,59 punten, bijna 1 procent, en stond op 501,32 punten. Kabelaar UPC, gedegradeerd uit de AEX-index en nu een lokaal fonds, verloor bijna 10 procent en is 19 eurocent waard. De andere Europese beurzen lieten tegen het middaguur net als de AEX bescheiden winsten zien. In Londen was de FTSE-index 0,2 procent hoger. De CAC-index in Parijs en de DAX-index in Frankfurt wonnen beide 0,5 procent.

Euro

Op de valutamarkten stond de koers van de euro aan het eind van de ochtend op 0,8710 dollar, wat hoger dan het slot van 0,8690 op dinsdag. Ten opzichte van het pond sterling was de euro vrijwel onveranderd op 0,6120 pond.

/ECONOMIELaurus op randje van de afgrond