
Zware terugval in de bouw
De zwaarste klappen vallen in de woningbouw, waar de investeringen dit jaar en volgend jaar met 16 procent dalen. Dat schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een woensdag verschenen rapport (pdf).
Het aantal arbeidsplaatsen daalt de komende 2 jaar met dik 20.000, nadat er de afgelopen 4 jaar al grofweg 55.000 banen zijn geschrapt.
EIB voorziet voor 2014 nog geen herstel van enige betekenis, maar ''in 2015 kan de bouwproductie weer duidelijk aantrekken.'' Dat hangt wel af van de vraag of de vergunningverlening volgend jaar weer op gang komt.
Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van EIB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Verhuurderheffing
De maatregelen uit het lente- en regeerakkoord hebben volgens EIB ''een stevig negatief effect'' op de woningbouw in de komende jaren. Dit geldt zowel voor de koopsector als de huursector. Belangrijkste oorzaken hiervan liggen bij de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurderheffing voor de corporaties.
''Daarnaast werken bezuinigingen op het budget van het Rijk en lagere overheden negatief door op de investeringen in de grond-, wegen- en waterbouw'', concludeert het instituut.
Zo zullen volgens de berekeningen de woningbouwinvesteringen van de corporaties met 20 procent en de onderhoudsuitgaven met ongeveer 10 procent afnemen. Dit leidt tot een verlies aan bouwproductie met 1,2 miljard per jaar, aldus EIB.
Zwaar jaar
Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland stelt in een reactie op het nieuws dat de bouw in 2013 het zwaarste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog tegemoet gaat.
Voor de korte termijn is met het voorgestelde kabinetsbeleid alle hoop op herstel in de bouw vervlogen, zo stelt de brancheorganisatie.
"In 2013 krijgen we weer honderden faillissementen en weer minstens tienduizend ontslagen. Tenzij het kabinet de bouw en woningmarkt niet verder inperkt maar stimuleert, en daardoor ook de hele Nederlandse economie een duw de goede kant op geeft”, aldus Brinkman.
De organisatie stelt een aantal maatregelen voor die de malaise kunnen tegengaan. Het vindt ondermeer dat starters een maatwerkhypotheek moeten kunnen krijgen, de huurstijgingen hand in hand moeten gaan met de verhuurdersheffing, grondprijzen moeten omlaag en de infrabezuinigingen moeten teruggedraaid worden.