Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Rente Italië op laagste peil sinds juni 2011

AMSTERDAM - De spanning op de financiële markten rond Italië neemt steeds verder af. 

 

Door ANP

Woensdag daalde de rente op Italiaanse obligaties tot het laagste niveau sinds begin juni vorig jaar.

Het rendement op 10-jarige Italiaanse obligaties zakte tot 4,7 procent. Afgelopen zomer stond deze rente nog op 6,6 procent. Vorig jaar november, toen de onrust rond Italië zijn hoogtepunt bereikte, piekte de rente op 7,3 procent.

Italië haalde woensdag 7,5 miljard euro op met leningen voor 6 maanden. De rente die over die leningen moet worden betaald, zakte tot 0,9 procent. Dat is het laagste niveau sinds april 2010. Vorige maand moest Italië nog 1,3 procent rente bieden om vergelijkbare leningen aan de man te brengen.

ECB

De Italiaanse rente is vooral stevig gedaald nadat de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen zomer nieuwe steunmaatregelen had aangekondigd. De ECB is bereid obligaties op te kopen van landen met financiële problemen en zo de rente op die obligaties te drukken, als landen een formele steunaanvraag indienen bij de Europese Unie.

Die belofte van de ECB heeft ook gezorgd voor een aanzienlijke daling van de rente op Spaanse 10-jaarsobligaties. Die stond woensdag met 5,5 procent op het laagste niveau van de afgelopen maand. De Spaanse rente piekte afgelopen zomer op 7,6 procent.


Lees meer over:

Italië

Aanbevolen artikelen