Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kredietbeoordelaars

Nieuwe Europese regels voor ratingbureaus

BRUSSEL - Kredietbeoordelaars zoals Moody's, Fitch of Standard & Poor's zullen voortaan hun beoordeling van de kredietwaardigheid van een land op bepaalde tijdstippen mogen bekendmaken.
Door ANP/NU.nl

Ook zullen de ratingbureau's een agenda gaan publiceren zodat duidelijk is wanneer zij een beoordeling over een land naar buiten brengen.

De Europese lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben ingestemd met een compromis voor nieuwe regels voor ratingbureaus.

De beoordelaars liggen al lange tijd onder vuur omdat zij enkele keren op zeer gevoelige momenten met beoordelingen naar buiten kwamen die de financiële markten flink beïnvloedden.

Fouten

Ook bleken de bureaus goede beoordelingen te hebben gegeven aan landen waarvan later bleek dat zij een enorme schuldenberg hadden.

Wegens de kritiek op de 'grote drie' beoordelaars werd getracht een Europees kredietbureau op te starten. De oprichting hiervan is echter nog niet van de grond gekomen.

Ook werd getracht om op Europees niveau af te dwingen dat bedrijven elke drie jaar moeten wisselen van kredietbeoordelaar. 


Lees meer over:

Moody'sstandard & poor'sFitch

Aanbevolen artikelen