AMSTERDAM - De Nederlande textielbranche moet meer doen om onveilige situaties aan te pakken in buitenlandse textielfabrieken. 

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) wil daarom met textielbedrijven om de tafel.

Ploumen nodigt de kledingsector uit voor een gesprek naar aanleiding van de brand in een fabriek in Bangladesh, waarbij zaterdag meer dan honderd mensen omkwamen.

De brand was geen incident, zegt Ploumen, omdat sinds 2006 ongeveer 700 textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh zijn omgekomen.

Bedrijven

Onder de bedrijven die kleding lieten maken in de fabriek in Bangladesh is het Nederlandse C&A. Ploumen noemt het een goede zaak dat een vertegenwoordiger van C&A naar Bangladesh afreist. Ze wil met C&A en andere kledingbedrijven bespreken wat de bedrijven en de overheid gezamenlijk kunnen doen om misstanden bij de productie van kleding te bestrijden.

De brand brak zaterdag uit in een textielfabriek in Savar bij de hoofdstad Dhaka. Veel arbeiders zaten als ratten in de val in het acht verdiepingen tellende gebouw, dat niet over nooduitgangen beschikte. Uit woede over de brand gingen duizenden mensen de straat op.