BRUSSEL - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de eurozone zijn het eens geworden over een nieuw politiek akkoord over de Griekse schuldenpositie.

Dat werd na afloop van het uren durende overleg in Brussel bekendgemaakt. Griekenland krijgt de al eerder toegezegde noodsteun uitbetaald, zo zei voorzitter Jean-Claude Juncker.

Door de verslechterde economische situatie kon Athene niet meer voldoen aan eerder gemaakte afspraken. De doelstelling om de schuld terug te dringen tot 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020 was niet langer haalbaar.

De lidstaten en het IMF zijn het eens geworden over een pakket aan maatregelen om de schuld houdbaar te maken op de lange termijn. Zo worden de rentes van leningen verlaagd en wordt de looptijd van de leningen verlengd.

De Griekse schuld mag volgens het nieuwe akkoord in 2020 uitkomen op 124 procent van het bbp. Daarnaast is afgesproken dat 2 jaar later de schuld ''substantieel lager'' moet zijn dan 110 procent. De eurolanden hebben toegezegd eventueel bereid te zijn om de rentes verder te verlagen, mocht dat nodig zijn.

Weerstand

Minister Jeroen Dijsselbloem onderstreepte dat de gestelde doelstellingen haalbaar zijn zonder dat landen (een deel van hun) leningen moeten kwijtschelden. Er was volgens de bewindsman brede weerstand tegen afschrijving op leningen onder de lidstaten.

''Als landen aan elkaar lenen, moet dat altijd worden terugbetaald.'' Dijsselbloem erkende dat dat niet makkelijk zal zijn voor Griekenland.

Volgens eerste schattingen kost de aanpassing van het akkoord Nederland jaarlijks gemiddeld 70 miljoen euro over een periode van 14 jaar, aldus de minister. ''Dit is niet allemaal gratis.''

Voorbehoud

Het nieuwe akkoord is onder parlementair voorbehoud. Verscheidene landen willen eerst de goedkeuring krijgen van hun parlementen. Stemmen deze ook in, dan zal Griekenland het eerste geld in december overgemaakt krijgen.

De landen hebben de termijnen die Athene in 2012 tegoed had staan bij elkaar geveegd. Deze 43,7 miljard euro zal weer in een grote termijn (34,4) in december en drie kleine termijnen in het eerste kwartaal van 2013 worden betaald.

Nieuwe start

Het akkoord biedt Griekenland de kans op een nieuwe start. Dat zeiden politici van de Griekse regeringspartijen na het overleg.

''Het is goed gegaan'', stelde de Griekse premier Antonis Samaras. ''Morgen begint een nieuwe dag voor alle Grieken.'' De leider van regeringspartij Pasok, Evangelos Venizelos, sprak van een nieuwe start. ''Nu moeten we het waarmaken.''

Oppositiepartij Syriza was minder positief. ''Het is een halfbakken compromis, een pleister op de gapende wond van de Griekse schuld'', aldus kamerlid Dimitris Papadimoulis.

PvdA

De PvdA verwelkomt de afspraken die zijnover Griekenland. Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in een reactie. "Dijsselbloem is binnen de afspraken met de Kamer gebleven."

Hij noemt de afspraken over lagere rentes voor Griekenland ''noodzakelijk''. Belangrijk voor Nijboer is dat de rijke Grieken meer gaan meebetalen aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Om dat te bereiken wordt de belastingdienst hervormd.

D66

Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid D66, vindt dat Mark Rutte een belofte breekt die hij in de verkiezingscampagne heeft gedaan.

Rutte beloofde in de verkiezingscampagne alle werkenden duizend euro, zei dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en garandeerde dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan, aldus Koolmees.

''Deze grote beloften blijken nu al niets waard'', zei Koolmees dinsdagochtend. "De VVD heeft tijdens de campagne de kiezers naar de mond gepraat en moet nu al deze grote woorden inslikken.''

Koolmees noemt het akkoord over Griekenland ''een verstandig besluit'', hoewel het Nederland geld gaat kosten. ''Als Griekenland failliet zou gaan, is dat duurder voor Nederland dan de steun die we nu verlenen.''

Alles over de situatie in Griekenland

Alles over de schuldencrisis in Europa