Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Barack Obama

Witte Huis uit optimisme begrotingsakkoord

WASHINGTON - Het Witte Huis sprak maandag optimisme uit dat een akkoord kan worden gesloten om een zogenoemde begrotingskloof te vermijden.
Door ANP

''We blijven ervan overtuigd dat we een overeenkomst kunnen bereiken'', zei een woordvoerder van het Witte Huis maandag. ''Er moet werk worden verzet'', voegde hij echter toe.

Het afgelopen weekeinde sprak president Barack Obama met de Republikeinse en Democratische hoofdrolspelers in de onderhandelingen, John Boehner en Harry Reid.

Verschillende Republikeinen hebben onlangs aangegeven bereid te zijn de belastinginkomsten te vergroten door het verminderen van het aantal belastinguitvluchten, in ruil voor lagere uitgaven aan maatschappelijk werk.

Offers

Ook Obama zou bereid zijn offers te doen, maar de woordvoerder van het Witte Huis gaf maandag aan dat het verminderen van belastinguitvluchten en het beëindigen van aftrekposten niet even veel geld oplevert als het verhogen van belastingen voor de rijkste 2 procent van de Amerikanen.

''Het is niet heel erg realistisch om aan te nemen dat deze oplossingen de inkomsten kunnen genereren die nodig zijn voor een oplossing voor deze problemen'', zei hij.

Als Democraten en Republikeinen voor het einde van het jaar geen compromis vinden voor de aanpak van de staatsschuld, dan treden brede bezuinigingen ter waarde van 100 miljard dollar in werking. Dit vormt een risico voor het broze herstel van de Amerikaanse economie.


Lees meer over:

Verenigde Staten

Aanbevolen artikelen