Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Spanje

Eerste bankensteun Spanje kost 37 miljard

MADRID - De eerste kapitaalinjectie in de zwakke Spaanse bankensector met Europees steungeld gaat 37 miljard euro kosten.
Door ANP/Novum

Dat heeft de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos maandag gezegd. Het geld zal worden gebruikt om vier genationaliseerde banken te herkapitaliseren, aldus de minister.

Eerder op de dag meldde de Spaanse krant El Pais dat de Spaanse regering tussen de 40 en 42,5 miljard euro aan Europese steun wil aanvragen om de noodlijdende bankensector te ondersteunen. Spanje kreeg in juni 100 miljard euro aan Europese steun toegezegd voor zijn banken.

Eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) keurt de steun volgens De Guindos woensdag goed. Die eist wel dat de banken in ruil voor de steun de komende vijf jaar moeten gaan hervormen, aldus De Guindos.

Banen

El Pais maakte zondag bekend dat de vier genationaliseerde banken in ruil voor de noodhulp wel duizenden banen moeten gaan schrappen.

Vorige week meldde Madrid nog dat het land waarschijnlijk minder dan 40 miljard euro nodig zal hebben om de zwakke banken te herkapitaliseren. 


Lees meer over:

Spanje

Aanbevolen artikelen