Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
bank

IMF neemt Italiaanse banken onder de loep

ROME - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekijkt begin volgend jaar hoe de Italiaanse banken er voor staan.
Door ANP

Dat zei het hoofd van de Italiaanse bankenassociatie ABI, Giuseppe Mussari, maandag.

Mussari zei ook dat hij een onafhankelijk onderzoek naar de bankensector zal laten uitvoeren zodat hij vergelijkingsmateriaal heeft met de analyse van het IMF.

Volgens de Financial Stability Board, een instantie die toezicht houdt op het mondiale financiële systeem, is het voor het eerst sinds 2005 dat het IMF de Italiaanse banken onderzoekt.

De kredietwaardigheid van de banken is voor de financiële markten een heet hangijzer, temeer omdat Italië zich in een recessie bevindt. Als de uitkomst van het onderzoek negatief is, lopen de kosten waartegen Italië geld leent, waarschijnlijk op.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in Italië is in oktober gedaald tot het laagste niveau sinds het nationale statistiekbureau Istat in 1996 begon met zijn maandelijkse metingen. Dat is maandag bekendgemaakt.

De index van het consumentenvertrouwen daalde met bijna anderhalf punt naar een stand van 84,8. Een maand eerder stond de vertrouwensgraadmeter nog op 86,2 (herzien van 86,4). De gemiddelde verwachting van economen was een stijging naar 86,5.

Het cijfer biedt weinig hoop op economisch herstel in Italië. De op twee na grootste economie van de eurozone maakte in het derde kwartaal zijn vijfde opeenvolgende periode van krimp door.


Lees meer over:

Italië

Aanbevolen artikelen