AMSTERDAM - Europese ministers van Financiën moeten snel met een besluit komen over de vorming van een Europese bankenunie.

Dat zegt EU-commissaris van Interne Markt Michel Barnier tegen de Financial Times. Twijfels over de bankenunie kunnen de markten verstoren, waarschuwde Barnier.

"We moeten de deadline (van december, red) halen", aldus de eurocommisaris. "We hebben een politieke beslissing nodig en dat is mogelijk. Er is geen onoverkomelijk obstakel. Als er een politieke wil is, is er geen besluit dat niet voor het einde van het jaar genomen kan worden."

Barnier noemde de situatie op financiële markten fragiel. "We moeten nu leveren."

Vorige maand hielden Europese leiders in Brussel een topberaad over de bankenunie. Het toezicht moet uiterlijk begin volgend jaar geregeld zijn en in de loop van dat jaar operationeel worden. De toezichthouder kan bij alle banken in de EU ingrijpen, maar richt zich aanvankelijk alleen op de eurolanden.

Tussen Duitsland en Frankrijk was onenigheid over de invoering. Duitsland wilde nog even wachten met de invoering en vond dat het toezicht alleen voor grote, internationaal actieve banken moest gelden. Frankrijk wilde uiterlijk eind dit jaar toezicht op alle banken.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier