AMSTERDAM - De maximale hoogte van een hypotheek moet niet te snel worden afgebouwd. Dat zei directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Coen Teulings zondag in Buitenhof.

Hij doelde op de plannen om maximaal honderd procent van de waarde van een huis te financieren en dit later jaarlijks met een procent af te bouwen.

"Ik denk dat we dat beleid moeten vertragen zodat mensen een ruime hypotheek kunnen nemen, omdat juist de waarde van het onderpand gedaald is."

Teulings zei dat hij zich de meeste zorgen maakt over de huizenmarkt. Die zit bij economische problemen volgens hem altijd het langst in het slop. "Daar is niet veel aan te doen."

Griekenland

Teulings vindt dat Nederland de schulden van Griekenland maar beter kan kwijtschelden. Hij zei dat de huidige situatie van het land investeerders tegenhoudt. 

Daarbij komt het geleende geld toch niet terug, vermoedt hij. ''Je krijgt het niet terug door het niet kwijt te schelden.''

De CPB-directeur stelde ook dat de Europese Unie een grotere financiële buffer moet opbouwen. De staten van de Verenigde Staten dragen ook veel meer bij aan de gezamenlijke pot, zo vergeleek hij.

Economie

Teulings verwacht dat de Nederlandse economie over niet al te lange tijd weer aantrekt. "Dat gaat met een jaar of twee echt wel weer gebeuren." In het regeerakkoord zitten volgens hem veel structurele hervormingen waardoor Nederland dan een goede uitgangspositie heeft om de concurrentieslag weer aan te gaan.

Teulings herhaalde eerder geuite kritiek dat de drieprocentsnorm van de Europese Unie wat hem betreft niet per se had hoeven te worden aangehouden. "Maar de meeste partijen hebben hiervoor gekozen."

Het gezag van het CPB heeft volgens de directeur niet geleden onder het gesteggel rond de inkomensafhankelijke zorgpremie en onduidelijkheid over de effecten op de koopkracht. Wel liet hij weten voortaan alleen met cijfers over de effecten over vijf jaar te komen.

Verwarring

Doordat sommige cijfers over de effecten over een jaar gingen, ontstond volgens Teulings verwarring. Ook lijkt een verschil van een procent over een jaar volgens hem minder ernstig dan een verschil van vijf procent over vijf jaar.

Verder verdient het volgens hem respect dat de VVD en de PvdA zo snel een oplossing hebben gevonden toen er veel kritiek was op de inkomensafhankelijke zorgpremie. Teulings zei daarnaast nog niet te verwachten dat Griekenland zijn schulden terugbetaalt. "Dat zullen we moeten erkennen."