AMSTERDAM - Als leiders van de Eurozone maandag praten over de situatie in Griekenland, wordt mogelijk ook kwijtschelding van Griekse schuld in 2015 besproken.

Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag is een zogenoemde 'haircut' in 2015 nog niet van tafel.

De haircut zou de regering in Athene kunnen aansporen om alle hervormingen uit te voeren die zijn afgesproken in het tweede steunpakket, dat in 2014 afloopt.

Ook zou met een kwijtschelding het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kunnen worden gerustgesteld. Het IMF dringt al weken aan op schuldverlichting voor Griekenland, zodat de schuld van het land wordt verminderd tot maximaal 124 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020.

'Onontkoombaar'

De Duitse overheid heeft eerder gezegd absoluut geen Griekse schuld kwijt te willen schelden, omdat de belastingbetaler dan opdraait voor de rekening van Athene. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zei eerder niets te zien in het afschrijven van schuld.

Maar het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft zondag dat zowel de ECB als het IMF een nieuwe haircut nu onontkoombaar vinden. Daarmee zou de schuld van Griekenland in 2020 zelfs tot 70 procent van het bbp moeten worden gedrukt.

Overleg

Maandag bespreken de ministers van Financiën van de Eurozone welke maatregelen Griekenland moet nemen om het volgende deel van de beloofde hulpleningen te krijgen. Zaterdag zouden zij tijdens een telefonisch overleg al de 'basis voor onderhandelingen' met het IMF hebben gelegd, meldt Die Welt. 

Er worden ook de optie besproken om de rente op eerder verleende noodkredieten te verlagen. Bovendien zou de ECB kunnen besluiten af te zien van zijn winsten op Griekse obligaties en kan Griekenland in staat worden gesteld een deel van zijn eigen schulden tegen dumpprijzen in te kopen.

Dinsdagnacht lukte het de ministers nog niet om tot een overeenkomst te komen, omdat het IMF zijn poot stijfhield over het terugbrengen van de Griekse schuld.

Lees alles over Griekenland in ons dossier.