Op het Damrak kelderde het aandeel met maar liefst 50 procent

DEN BOSCH - Laurus

Laurus maakte woensdag bekend dat het bedrijf alleen kan voortbestaan in samenwerking met een partner, die bereid is aanzienlijke financiële en bestuurlijke middelen in te zetten. Over de onderhandelingen en de naam van de mogelijke deelgenoot wilde directie-secretaris F. Kool niets kwijt. Wel zei hij dat de gesprekken in een vergevorderd stadium zijn.

Eind vorige week meldde vakblad Distrifood dat E. Albada Jelgersma, grootaandeelhouder en commissaris bij Laurus, bezig is met een groep financiers een meerderheid in het concern te verkrijgen. Ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Kohlberg, Kravis, Roberts & Co zou interesse hebben.

Als de onderhandelingen slagen, dan geeft Laurus voor 400 miljoen euro aandelen uit, waarschijnlijk tegen de prijs van 1 euro. Daarmee verwatert het huidige aandeelkapitaal flink. De handel in Laurus was woensdagochtend opgeschort. Het aandeel sloot maandag op 3,50 euro.

Onbevredigende resultaten

Laurus maakte eerder al bekend in 2001 zeer onbevredigende resultaten te hebben behaald. Het bedrijf zette de ombouw van diverse formules als Edah en Super de Boer naar de Konmar stop. Ook blies het de verhuizing naar het nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam af.

Dat alles leidde tot een zware aantasting van de financiële positie van het concern. Laurus moest extra kredieten aanspreken, ook omdat het afstoten van onderdelen minder geld in het laatje bracht, dan het concern had begroot.

Precieze financiële details maakt het bedrijf bekend op 20 maart, bij de presentatie van de jaarcijfers.

/ECONOMIEAandeel Laurus keldert op rustig Damrak (video)

/ECONOMIE'Laurus knock-out in de eerste ronde'Geldgebrek dwingt Laurus tot opgeven Konmar-droomFalende Konmar-formule duwt Laurus in de rode cijfersJelgersma helpt Laurus om zeep