AMSTERDAM - Zorgverzekeraars gaan huisartsen en apothekers een geldbedrag betalen voor elke patiënt die ze voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) aanmelden.

Dat zou blijken uit interne stukken van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die in handen zijn van NRC Handelsblad. De VZVZ is een samenwerking van belangenverenigingen die achter het EPD zitten.

Vanaf 1 januari 2013 moeten patiënten toestemming geven om medische gegevens in het EPD te laten registreren. Huisartsen worden door zorgverzekeraars vergoed voor kosten die ze bij de registratie maken. Maar artsen waarbij meer dan 90 procent van de patiënten toestemming geeft, kunnen winst maken op die betalingen, schrijft het NRC.

Onwenselijk

De Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins noemt dat 'uiterst onwenselijk'. "Geld mag nooit een middel zijn om huisartsen te verleiden de privacy van hun patiënten met een korreltje zout te nemen."

Een woordvoerder van VZVZ geeft tegenover NRC geen commentaar, omdat er nog wordt onderhandeld over de details rond de vergoedingen.

Eind 2011 werd het EPD nieuw leven ingeblazen. Eigenlijk waren de plannen voor het patiëntendossier al van de baan, maar er werd een doorstart gemaakt. Bij het 'nieuwe EPD' is de overheid niet betrokken.