AMSTERDAM - APG en PGGM, de twee grootste pensioenbeleggers van Nederland, zijn bereid grootschalig in hypotheken te stappen. 

Een Nationale Hypotheekbank zou voor tientallen miljarden aan hypotheken kunnen overnemen en zo banken weer wat lucht geven, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Het kabinet moet wel helpen met het oprichten van zo'n bank. Een Nationale Hypotheekbank moet de huizenmarkt en de bouw weer op gang helpen.

Met het plan haken de fondsen, die samen 450 miljard euro beheren, in op een oproep van VNO-NCW-topman Bernard Wientjes. Die roept zaterdag in Het Financieele Dagblad het kabinet op de bouw en de woningmarkt te redden.

NHG

APG en PGGM, die eerder weigerden om in de bouw en de woningmarkt te stappen, zouden alleen de hypotheken willen die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen.

In die regeling, waarbij een bank toch zijn geld krijgt als huizenbezitters hun hypotheek niet meer kunnen betalen, gaat nu zo'n 130 miljard euro om.

De NHG zou volgens de fondsen moeten worden omgevormd tot een Nationale Hypotheekbank. De bank moet schuldpapier uitgeven ter waarde van de hypotheken, dat dan door de overheid moet worden gegarandeerd.

Kamp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei vrijdag al dat het kabinet veel maatregelen neemt voor de woningmarkt en er zelfs een aparte minister (Stef Blok) voor heeft aangesteld.

Volgens Kamp brengen de maatregelen de huurmarkt en de koopmarkt in beweging en is er nu voor jaren duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek.