Merkel roept op tot compromissen

BRUSSEL - De Duitse bondskanselier Angela Merkel hoopt dat alle Europese leiders bereid zijn tot compromissen bij het overleg over de EU-meerjarenbegroting. 

Dat zei ze donderdag bij aankomst in Brussel voor haar voorbereidend gesprek met EU-president Herman Van Rompuy. Later op de avond begint de echte top met alle leiders gezamenlijk.

''Iedereen zal compromissen moeten sluiten'', aldus Merkel. Zij hamerde op een zuinige begroting voor Europa.

De bondskanselier benadrukte dat er mogelijk ''een tweede etappe'' nodig is om tot een akkoord over de meerjarenbegroting voor 2014-2020 te komen, als de top vrijdag nog niet tot resultaat heeft geleid.

Rutte

Minister-president Mark Rutte vreest een zware strijd en sluit niet uit dat er een extra overleg nodig is. Hij wil inzetten op een moderne en sobere begroting met ''minstens'' behoud van de jaarlijkse korting van 1 miljard euro op de Nederlandse afdracht aan Brussel. ''De ambities gaan altijd verder.''

Hij zei de onderhandelingen in te gaan met een (figuurlijk) geladen pistool op zak. ''Mijn idee is altijd het gewapende pistool in de zak houden. Als je het op tafel legt, dan zet je de onderhandelingen onder zo'n druk dat er ook niets meer uitkomt'', zei hij kort voor zijn oriënterend gesprek met Van Rompuy.

Hollande

Ook de Franse president François Hollande riep bij zijn aankomst op tot compromissen. ''Ik ben niet gekomen om een ultimatum te stellen", aldus de president. ''Europa is een compromis.''

Bij het getouwtrek rond de meerjarenbegroting zet Hollande onder meer in op behoud van de Europese landbouwsubsidies voor de Franse boeren.

''Europa is een compromis.'' Bij het getouwtrek rond de meerjarenbegroting zet Hollande onder meer in op behoud van de Europese landbouwsubsidies voor de Franse boeren.

Monti

De Italiaanse premier Mario Monti daarentegen dreigde de onderhandelingen te blokkeren als het land geen extra geld voor landbouw en achtergebleven regio's ontvangt.

''Voor ons is het absoluut nodig dat Italië bij de landbouwfondsen en regionale fondsen een beter resultaat bereikt dan wat er nu op tafel ligt", verklaarde Monti. ''Onaanvaardbare oplossingen" wil de Italiaan naar eigen zeggen niet accepteren.

Uitstel

 De Europese top begint donderdagavond later. De een-op-eengesprekken die Europees president Herman Van Rompuy met alle leiders voert, lopen uit, zo is bevestigd door zijn woordvoerder.

Het overleg over de EU-begroting voor 2014-2020 zou eigenlijk rond 20.00 uur moeten beginnen, nu wordt het tijdstip van 21.30 uur aangehouden.

Tegenstelling

De leiders hopen overeenstemming te bereiken over de EU-financiën voor de volgende 7-jaarsperiode. Maar de tegenstellingen tussen de lidstaten zijn groot. Enerzijds zijn er landen die meer betalen dan ze krijgen uit Brussel, waaronder Nederland.

Zij vinden dat Europa net als alle lidstaten met minder moet doen. Aan de andere kant staan de netto-ontvangers die een stevige EU-begroting willen.

Van Rompuy heeft alle 27 EU-leiders en nieuwkomer Kroatië uitgenodigd voor een apart gesprekje van 10 tot 15 minuten in kleine kring. Hij zal deze gesprekken nog verwerken in een nieuw compromis over de omvang van de begroting. Over het aangepaste voorstel zouden de leiders dan gezamenlijk in de avond gaan praten.

Vijf vragen Europese begroting

Tip de redactie