'Jaarlijks twee miljard teveel aan banksalarissen'

AMSTERDAM - Nederlandse banken besteden jaarlijks 2 miljard euro te veel aan salarissen.

Dat stelt onderzoeksorganisatie SOMO donderdag in een onderzoek naar de bankensector.

Volgens SOMO moeten banken 'afslanken' door de beloning van bankpersoneel in lijn te brengen met vergelijkbare functies buiten de bankensector.

"Uitgaande van de (conservatieve) inschatting dat de banklonen nu 15 procent te hoog zijn, geven de drie grootste banken jaarlijks ruwweg 2 miljard euro te veel uit aan hun personeel", stelt onderzoeker Rens van Tilburg.

Verdiende een gemiddelde bankmedewerker in 1987 nog 17 procent meer dan de gemiddelde Nederlandse werknemer, vorig jaar was dit opgelopen tot 81 procent.

"Als de overheid de ambtenaren op de nullijn zet, waarom dan niet de bankiers van de staatsbank?", zegt Van Tilburg over ABN Amro.

GroenLinks

Jesse Klaver van GroenLinks vindt de hoogte van de salarissen "absurd".

Klaver: "Banken klagen steen en been over de stapeling van regelingen en de gevolgen hiervan voor de kredietverlening. Nú blijkt dat de onevenredig hoge salarissen een grote rol spelen in de problemen met de kredietverlening."

GroenLinks wil daarom dat banken overgaan tot loonmatiging. Voor "staatsbank" ABN Amro verlangt de partij echter dat de minister van Financiën die matiging "afdwingt".

Lees meer over:
Tip de redactie