Rutte verwacht hele strijd over EU-begroting

BRUSSEL -  Premier Mark Rutte verwacht nog een hele strijd in Brussel over de Europese meerjarenbegroting van 2014-2020. ''We hebben allemaal onze wensen."

Dat zei hij donderdag voorafgaand aan een een-op-eengesprek met Europees president Herman Van Rompuy. Die ontvangt eerst alle leiders apart voordat de echte onderhandelingen in de avond beginnen.

Rutte betwijfelt of het overleg de komende dagen al leidt tot een akkoord. ''Ik weet niet zeker of het gaat lukken, het is erg complex."

Rutte zei de onderhandelingen in te gaan met ''een pistool'' op zak. ''Als je dat op tafel legt, dan zet je de onderhandelingen onder zo'n druk dat er ook niets uitkomt.''

Nederland wil een moderne en sobere EU-begroting met veel aandacht voor onderzoek en innovatie. Daarnaast zei Rutte dat hij ''ten minste wil behouden wat we hebben''. Hij verwees daarmee naar de jaarlijks korting van 1 miljard euro die Nederland krijgt op de afdracht aan Brussel. ''De ambities gaan altijd verder.''

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië stelde voorafgaand aan het overleg bijvoorbeeld al vast aan de korting die het land in de jaren 80 kreeg op zijn bijdrage aan het budget van de Europese Unie.

De Britse premier David Cameron zei bij aankomst in Brussel dat hij keihard inzet op een goede deal voor de Britse belastingbetalers en op het handhaven van de korting.

Toenmalig premier Margaret Thatcher haalde destijds de korting binnen omdat Londen te veel had betaald aan de EU. De korting was vorig jaar 3,6 miljard euro waard.

Veto

Cameron heeft gedreigd een veto uit te spreken over de meerjarenbegroting als de uitgaven niet worden bevroren. Hij vindt dat de EU een veel zuiniger beleid moet voeren, nu individuele lidstaten 'thuis' ook moeten bezuinigen.

Daarin staat de Britse premier niet alleen. Ook andere netto-betalers (landen die meer aan de EU betalen dan zij aan subsidies ontvangen), waaronder Nederland, willen dat Europa met minder geld rondkomt.

In de Belgische hoofdstad vergaderen de leiders van de 27 EU-landen en toekomstig lid Kroatië tot en met vrijdag over de meerjarenbegroting van de EU voor 2014-2020.

Vijf vragen begroting EU

Tip de redactie