'Recessie eurozone houdt aan'

LONDEN - De economische vooruitzichten voor de eurozone blijven voorlopig somber. 

Zowel in de industrie als in de dienstensector houdt de krimp aan, waardoor de eurolanden waarschijnlijk het slechtste kwartaal doormaken sinds de recessie van 2009.

Dat meldde onderzoeksbureau Markit donderdag. De graadmeters die dat bedrijf hanteert voor de economische activiteit in de eurolanden wijzen deze maand onveranderd op krimp.

De industrie ging weliswaar minder hard achteruit dan in oktober, maar in de dienstensector zette de krimp sterker door.

Duitse economie

''De vooruitzichten worden richting het einde van het jaar steeds somberder'', stelde Markit-hoofdeconoom Chris Williamson. Vooral Duitse bedrijven zijn volgens hem pessimistischer geworden over de vooruitzichten voor de economie. ''Een verslechtering van de Duitse economie is slecht nieuws voor de hele regio, zeker omdat de handel buiten de eurozone nauwelijks aantrekt.''

Volgens Markit ligt de eurozone op koers voor een economische krimp van 0,5 procent in het vierde kwartaal. Vorig kwartaal werden de economieën van de 17 eurolanden gemiddeld 0,1 procent kleiner.

Verontrustend

Uit de cijfers van het onderzoeksbureau bleek dat de verschillen tussen de eurolanden opnieuw zijn gegroeid. Zo wezen de graadmeters voor Duitsland en Frankrijk, ondanks aanhoudende krimp, op enige verbetering. In de overige landen versnelde de krimp ten opzichte van de voorgaande maand.

ING-econoom Martin van Vliet noemde die ontwikkeling verontrustend. De cijfers wijzen er volgens hem op dat het economisch herstel volgend jaar hoogstens erg bescheiden zal zijn en waarschijnlijk beperkt blijft tot de kernlanden van de eurozone.

Maakindustrie

De productie in de Nederlandse maakindustrie neemt in 2012 met 3 procent af. In de tweede helft van dit jaar loopt de export fors terug en dat komt bovenop de krimpende binnenlandse afzet, meldt het ING Economisch Bureau. Voor 2013 verwacht de bank een stabilisatie van de productie.

Dit jaar is vooral in de transportmiddelenindustrie (-8 procent) en de machinebouw (-5 procent) de productiedaling voelbaar. Toeleveranciers in de rubber-, kunststof- en metaalsectoren zien eveneens de productie krimpen.

Hoewel in 2013 sprake zal zijn van stabilisatie, zal de binnenlandse omzet ook dan nog op het laagste niveau liggen sinds de economische crisis in 2008 begon, aldus ING.

Alle berichten over de schuldencrisis

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie