Merkel ziet maandag kans op Griekse deal

BERLIJN - Er bestaat een kans dat de eurolanden het maandag eens worden over de verstrekking van de volgende ronde hulpleningen aan Griekenland.

Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag in het Duitse parlement.

''Er is een kans op een oplossing op maandag'', aldus Merkel. In de nacht van dinsdag op woensdag slaagden de ministers van Financiën van de 17 eurolanden er niet in overeenstemming te bereiken over de betaling van het volgende deel van de aan Griekenland beloofde hulpleningen.

Zij besloten daarom volgende week maandag opnieuw bij elkaar te komen.

Geen wondermiddel

Volgens betrokkenen zit er nog altijd een groot verschil in de opvattingen van het IMF en die van de eurolanden over de houdbaarheid van de Griekse schuld. ''We zijn zeker niet dichtbij een akkoord'', zei een bron die nauw betrokken is bij de onderhandelingen tegen persbureau AFP.

Het IMF dringt bij de eurolanden aan op schuldverlichting voor Griekenland, zodat de schuld van het noodlijdende land in 2020 kan dalen tot 120 procent van het bruto binnenlands product.

De eurolanden zien daar niets in en willen Griekenland liever tot 2022 de tijd geven om dat doel te bereiken. ''Het IMF weigert overeenkomsten te tekenen die het als onrealistisch ziet'', zei de bron over dat meningsverschil.

Samenwerken

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaf aan dat er intensief met het IMF wordt samengewerkt en dat er overeenstemming is over de manier waarop een gat in de Griekse financiën kan worden gedicht. Dat ontstaat omdat de Grieken twee jaar extra krijgen om hun begrotingsdoelen te halen.

Volgens Schäuble zal Griekenland in ieder geval eigen schulden opkopen tegen een prijs die aanzienlijk lager is dan de oorspronkelijke waarde. Daarnaast ziet Duitsland wel wat in een grotere rol voor het Europese noodfonds.

Andere landen willen volgens hem de rentes op noodleningen voor Griekenland verlagen. Het is goed mogelijk dat verschillende landen op verschillende manieren gaan bijdragen, aldus de minister.

Griekenland | Schuldencrisis

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie