Thermphos failliet verklaard

AMSTERDAM - Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is definitief failliet. De rechtbank in Breda verklaarde woensdag het bedrijf failliet.

Het faillissement was vorige week aangevraagd, nadat het bedrijf al anderhalve maand in een fase van uitstel van betaling zat. Directeur Rob de Ruiter is aangeslagen, zo stelt hij in een persverklaring.

Bij een van de grootste fosforproducenten van de wereld werken ongeveer 450 mensen, die tot en met oktober zijn uitbetaald. Sinds november hebben de werknemers zich tot uitkeringsinstantie UWV moeten richten. 

Doorwerken

Het grootste deel van de werknemers is gevraagd te blijven werken tot er een investeerder is gevonden die kan zorgen voor een doorstart van de laatste fosforfabriek van Europa.

Curator Steven van Boven zei dat er serieuze interesse is van verschillende investeerders, van wie een aantal zogenoemde indicatieve biedingen heeft gedaan. Hij hoopt de verkoop eind van dit jaar rond te krijgen.

Kazachstan

Het bedrijf stelde eind september te kampen met economisch zwaar weer, mede door "oneigenlijke concurrentie vanuit Kazachstan en ongunstige marktomstandigheden voor een aantal van onze producten."

Thermphos was vaak in het nieuws omdat de veiligheid in het geding was. In mei 2009 kwamen twee werknemers om door een ongeval in de fabriek. Sindsdien wezen diverse onderzoeken uit dat het met de veiligheid nog steeds niet goed gesteld is.

De VROM Inspectie dreigde het bedrijf in 2010 te sluiten als het niet snel iets zou doen tegen het uitstoten van dioxine en zware metalen, zoals cadmium. 

Opruimen

Dinsdag stelden oppositiepartijen CDA en D66 nog opheldering te willen van minister Henk Kamp van Economische Zaken over wat het kost om radioactief afval van de Zeeuwse fosforfabriek  op te ruimen.

Dit vroegen ze naar aanleiding van een intern document, waarin staat dat het opruimen van het nucleaire afval enkele honderden miljoenen euro's gaat kosten en dat het rijk voor die rekening opdraait. Het ontmantelen van de fabriek en het saneren van vervuilde grond zou nog eens een veelvoud kosten.

Tegengewerkt

Steven van Boven verklaart tegenover de regionale krant PZC dat het ministerie van Economische Zaken een doorstart van Thermphos door het lekken van de documenten heeft tegenwerkt.

 Volgens Van Boven is nog helemaal niet duidelijk dat het Rijk opdraait voor de kosten van het opruimen van het afval.  Hij vindt dat op een cruciaal moment verkeerde informatie naar buiten komt dat de kans op een doorstart kleiner maakt.

Lees meer over:
Tip de redactie