Vestigingsklimaat Nederland blijft achter

AMSTERDAM – Het fiscaal vestigingsklimaat in Nederland wordt steeds minder onderscheidend ten opzichte van andere Europese landen. Dat komt doordat zij hun belastingsystemen veel sneller hervormen.

Dat stellen PwC en de Wereldbank woensdag in hun rapport Paying Taxes 2013. Nederland bekleedt in Europa, net als vorig jaar, een achtste plaats als het aankomt op belastingdruk en –systemen.

Nederland streeft naar aan toppositie op het gebied van fiscaal vestigingsklimaat. Hiervoor moet het nieuwe kabinet concrete maatregelen nemen, zoals het verder vereenvoudigen van de loonheffingen, een geleidelijke uniformering van de btw en het verlagen van het aantal belastingen.

Het regeerakkoord biedt volgens PwC te weinig concrete voorbeelden van lastenverlichting voor bedrijven. "Dat is een gemiste kans voor ons vestigingsklimaat en daarmee voor de werkgelegenheid", aldus Sytso Boonstra, voorzitter van PwC's belastingpraktijk.

Tijdsbesparing

Het vereenvoudigen van de loonheffingen zou ondernemers veel tijd besparen. De helft van de tijd die ondernemers besteden aan fiscale regels komt namelijk voor rekening van de loonheffingen.

Hervorming van de btw zou moeten plaatsvinden door het lage tarief geleidelijk af te schaffen. Dat zou een flinke administratieve lastenverlichting betekenen.

Verder stelt PwC voor te bekijken of bijvoorbeeld gemeentelijke en waterschapsbelastingen ook niet geïnd kunnen worden door de Belastingdienst.

In Europa staat Ierland op de eerste plaats van de ranglijst, gevolgd door Denemarken en Luxemburg.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie