Bernanke wil snel akkoord politici VS

NEW YORK - Amerikaanse politici moeten snel tot een akkoord komen om de zogeheten 'fiscal cliff' af te wenden. 

Dat zei de president van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, Ben Bernanke dinsdag.

De angst voor de ongecontroleerde bezuinigingen en belastingverhogingen die op 1 januari dreigen te worden ingevoerd, speelt de financiële markten nu al parten.

Daardoor heerst er onnodige onzekerheid en zou zelfs de groei kunnen worden aangetast, denkt Bernanke. ''Deze onzekerheid wordt alleen maar gevoed door uitstel en onenigheid.''

De bankpresident hoopt op een snelle en vruchtbare samenwerking tussen Democraten en Republikeinen. Die zou kunnen uitmonden in een goed akkoord waarmee ook het grote begrotingstekort van de VS kan worden aangepakt.

2013 

Doordat de twee politieke spelers in de VS jarenlang geen overeenstemming konden bereiken over het financiële beleid, werd als stok achter de deur een enorm pakket aan bezuinigingen en belastingverhogingen ontworpen. Daarmee zou de VS per 1 januari over de rand van de 'afgrond' kunnen vallen, als er voor die tijd niet een beter akkoord wordt gesloten.

Volgens Bernanke beschikt de Federal Reserve niet over afdoende middelen om de schade die de fiscal cliff kan veroorzaken te repareren. Maar als er politiek wel een zinvolle overeenkomst wordt bereikt, denkt de bankpresident dat 2013 een ''heel goed jaar'' voor de Amerikaanse economie zou kunnen worden.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie