AMSTERDAM - Het Europees Parlement (EP) wil dat het niet langer is toegestaan dat er extra kosten in rekening worden gebracht bij consumenten voor betalingen met creditcards en bij online betalingen.

Een voorstel hierover is dinsdag aangenomen in Straatsburg.  Volgens het EP ontbreekt er op dit moment goede Europese regelgeving over deze betalingen, zoals bij gewone transacties al wel het geval is.  

Hierdoor zijn de transactiekosten van creditcardbetalingen vaak te hoog en krijgen consumenten vaak onterecht een toeslag bij een onlinebestelling met een creditcard. 

Dit is bijvoorbeeld het geval bij het kopen van vliegtickets of concertkaartjes. Soms is het betalen met een creditcard zelfs de enige manier.

Onderonsje

"Creditcardaanbieders en banken hebben een gezamenlijk belang bij het in rekening brengen van hoge vergoedingen voor creditcardaankopen bij verkopers. Dit onderonsje tussen banken en creditcardbedrijven moet stoppen, want het zijn de consumenten die er de prijs voor betalen", zo licht Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) in een reactie toe.

De Europese Commissie moet nu in de loop van 2013 met voorstellen komen voor wetgeving om de betaalmarkt voor creditcards en online en mobiele betalingen te reguleren.

Absurd hoog

"Consumenten hebben op het internet niet altijd de keuze voor een alternatieve betaalwijze zonder toeslag, zeker niet bij grensoverschrijdende aankopen."

"De Europese Commissie moet nu zo snel mogelijk gaan kijken naar de mogelijkheid van een verbod van dit soort toeslagen die soms absurd hoog zijn",  aldus Eickhout.