AOW beschermt voldoende tegen armoede

DEN HAAG - Het huidige niveau van de AOW biedt een goede bescherming tegen armoede. Het armoedepercentage onder ouderen bedraagt zo'n 2,6 procent.

Dit is het laagste percentage van alle leeftijdsgroepen, zo staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Voor het onderzoek is gekeken naar wat een huishouden minimaal nodig heeft om niet arm te zijn. Vervolgens bleek dat 6,5 procent van de gehele Nederlandse bevolking in 2010 onder dit niveau zat. Voor 65-plussers was dit slechts 2,6 procent.

Van de mensen tussen de 35 tot 64 jaar gaf 15 procent aan niet te kunnen rondkomen, van de 65-plussers was dit 9 procent.

AOW-uitkering

In de afgelopen jaren is het gemiddelde inkomen van ouderen sterker gestegen dan dat van jongeren, zegt het SCP. Tussen 1990 en 2010 steeg dit inkomen met 23 procent, terwijl het gemiddelde inkomen van mensen tussen 35 en 64 jaar slechts met 17 procent toenam.

Dit verschil moet volgens het planbureau vooral worden verklaard door de stijging van de netto AOW-uitkering in deze periode. Daarnaast hebben ouderen de laatste tijd steeds vaker een aanvullend pensioen.

Lees meer over:
AOW

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie