Moody's verlaagt kredietwaardigheid Frankrijk

FRANKFURT - Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Frankrijk met een stapje verlaagd. 

Het euroland verliest daarmee zijn toprating AAA en gaat naar AA1. De vooruitzichten blijven negatief. Dit heeft Moody's maandagavond bekendgemaakt.

De beslissing komt nadat Moody's op 13 februari al met een ''negatief vooruitzicht'' kwam over de Franse kredietwaardigheid.

Dit met het oog op de impact van het verhoogde risico van een Grieks vertrek uit de eurozone, de voorwaardelijke verplichtingen op collectieve ondersteuning voor andere eurozonegebieden en de vastgelopen economische groei.

Concurrentievermogen

Moody's oordeelt dat de vooruitzichten van de economische groei in Frankrijk negatief wordt beïnvloed door een geleidelijk en duurzaam verlies van het concurrentievermogen en de al langer bestaande starheid van de arbeidsmarkt.

Verder zijn de budgettaire vooruitzichten van Frankrijk onzeker door de verslechterende economische vooruitzichten. Ook neemt de voorspelbaarheid van de veerkracht van Frankrijk om in de toekomst in het eurogebied schokken op te vangen af, aldus de verklaring.

Ook is de blootstelling van Franse banken en handel aan de zuidelijke probleemlanden disproportioneel groot, zo staat in het rapport.

Moody's was de tweede van de drie grote ratingbureaus die de Franse rating verlaagde. Eerder deed Standard and Poor's dat in januari. Fitch handhaafde tot nu een toprating voor Frankrijk.

Veroordeling

De afwaardering heeft geen gevolgen voor het economisch beleid van de Franse regering, zo stelde de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici dinsdag.

Volgens de minister is het besluit van Moody's een ''veroordeling van het vroegere bestuur''. De afwaardering vormt volgens hem vooral een prikkel om eerder aangekondigde hervormingen door te voeren.

Vijf vragen over kredietbeoordelaars

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie