Vooral meer failliete vennootschappen

RIJSWIJK - Het aantal faillissementen neemt toe in Nederland. En dat is vooral te danken aan het feit dat vennootschappen over de kop gaan, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS publiceert eens in de twee jaar de cijfers rondom faillissementen. Het blijkt dat in 2010 er in totaal 7639 zogenoemde rechtsvormen failliet zijn gegaan.

5108 daarvan waren vennootschappen, oftewel 67 procent van het totaal. In de jaren 90 maakten vennootschappen nog maar ongeveer 50 procent uit van het totale aantal faillissementen.

Het blijkt dat het aantal failliete vennootschappen, zoals BV’s, VOF's en NV’s, drastisch is gestegen in de afgelopen 10 jaar. In 2002 gingen er nog maar 2188 op de fles, in 2006 al 4972 en in 2010 dus 5108.

Eenmanszaak

Tegelijkertijd bleef het aantal eenmanszaken dat failliet werd verklaard nagenoeg gelijk en steeg het aantal mensen dat zo diep in de schulden zat dat ze failliet werden verklaard maar lichtjes.

Volgens een woordvoerster van de Kamer van Koophandel stijgt het aantal failliete eenmanszaken niet of nauwelijks, omdat zij het niet zover laten komen.

''Als een eenmanszaak failliet gaat, is die persoon gelijk ook zelf aansprakelijk voor de ontstane schuld en is ook die failliet. Vandaar dat mensen met zo’n bedrijf het vaak niet zover laten komen en gewoon hun activiteit staken.’’

''Je ziet het af en toe wel gebeuren dat een eenmanszaak failliet wordt verklaard. Denk aan een winkel met een eigen pand bijvoorbeeld", legt de woordvoerster uit.

Ze herkent ook het gestegen aantal failliete vennootschappen. ''Het aantal faillissementen over het algemeen neemt flink toe."

Lees meer over:
Tip de redactie