Spaanse verblijfsvergunning voor woningkopers

MADRID - De Spaanse regering wil buitenlanders die een woning van meer dan 160.000 euro kopen, automatisch een verblijfsvergunning verlenen.

Spaanse media meldden maandag dat de staatssecretaris van Handel, Jaime García Legaz, met de buitenlandse huizenkopers de diepe crisis op de Spaanse onroerend goedmarkt wil bestrijden.

De regering werkt aan plannen om voor de beoogde kopers de wet die over het verblijfsrecht van buitenlanders gaat, te wijzigen.

Dit kan volgens García Legaz binnen enkele weken worden geregeld. Hij zei dat er vooral wordt gedacht aan Aziatische en Russische kopers.

De crisis in Spanje is veroorzaakt door de ineenstorting van de 'opgeblazen' prijzen in de onroerendgoedsector. Prijzen stegen daar tot wel 200 procent in de jaren 1996-2007.

De prijsstijgingen bevorderden de bouw van woningen en andere projecten en de regering had al sinds de jaren 70 met belastingaftrek het sluiten van erg lang lopende hypotheken aangemoedigd.

Kentering

Speculanten kochten of bouwden panden om snel winst te maken. Economische tegenwind zorgde voor een dramatische kentering in 2008. Minstens een miljoen woningen staan nu leeg en honderdduizenden zijn nooit afgebouwd.

Van de 46 miljoen Spanjaarden zijn er bijna 5 miljoen werkloos. Velen kunnen hun hypotheeklasten niet meer betalen. Sinds vorig jaar is het aantal mensen dat zich in Spanje vestigt, lager dan het aantal dat het de rug toekeert.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie