LONDEN - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft vrijdag zijn ratings van een aantal Nederlandse banken verlaagd.

De banken zijn volgens S&P blootgesteld aan toenemende economische risico's door de slechte vooruitzichten voor de Nederlandse economie en de hele eurozone.

''We verwachten dat de correctie op de vastgoedmarkt en de maatregelen om het begrotingstekort te verlagen blijven wegen op de economie'', aldus S&P. Het effect op de bankensector blijft volgens de kredietbeoordelaar desondanks ''bescheiden''.

De beoordeling van Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en SNS Reaal gaat met een stap naar beneden. Uitgezonderd SNS Reaal, dat een negatieve outlook krijgt, zijn de vooruitzichten van deze banken stabiel.

De beoordeling van ING en NIBC blijft gelijk, maar de vooruitzichten van deze twee banken zijn negatief. Dat betekent dat een verlaging van de beoordeling niet ver weg is.

50 procent kans

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), Kas Bank en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) worden nog verder onderzocht, maar hebben 50 procent kans om de komende 3 maanden een verlaging te krijgen in hun beoordeling.

Ondanks de verslechtering van de vooruitzichten op korte termijn, blijft S&P de Nederlandse economie zien als structureel stevig en concurrerend. ''We denken dat de waarschijnlijkheid van een zeer scherpe stijging van de verliezen in de huizenmarkt laag is.''

Door de aangekondigde maatregelen voor het beperken van de hypotheekrenteaftrek, heeft de nieuwe regering volgens S&P de onzekerheid voor nieuwe huiseigenaren verkleind.