BERLIJN - Meubelgigant IKEA zegt 'ten diepste te betreuren' dat sommige leveranciers van het bedrijf meer dan twee decennia geleden in het vroegere Oost-Duitsland gebruik maakten van dwangarbeid.

Volgens een onafhankelijk onderzoeksrapport had het bedrijf beter op de hoogte moeten en kunnen zijn van de werkwijze van zijn leveranciers.

IKEA schakelde consultancybureau Ernst & Young in om te onderzoeken of het in het verleden profiteerde van de gedwongen tewerkstelling van Oost-Duitse gedetineerden, niet zelden politieke dissidenten.

Het rapport werd vrijdag gepresenteerd in Berlijn. Volgens de onderzoekers waren managers van IKEA 'op de hoogte van de mogelijkheid dat politieke gevangenen gebruikt zouden worden voor de vervaardiging van IKEA-producten in de voormalige DDR'.

Het meubelbedrijf zou bovendien te weinig maatregelen hebben getroffen om deze gang van zaken te voorkomen.

'Betreuren'

"We betreuren ten diepste dat dit kon gebeuren", zei Jeanette Skjelmose van IKEA.

"Het gebruik van politieke gevangenen voor de productie werd op geen enkel moment geaccepteerd door IKEA." Ze voegde eraan toe dat 'we destijds niet beschikten over het geavanceerde controlesysteem dat we vandaag hebben en we ondernamen duidelijk te weinig om dergelijke productiemethoden te voorkomen'.