AMSTERDAM - ABN Amro heeft in de eerste drie kwartalen van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,2 miljard euro. In het derde kwartaal ging het om 374 miljoen. De bank heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De gerapporteerde nettowinst, met inbegrip van de kosten die de bank maakt voor separatie en integratie, bedroeg 1,045 miljard. Over het derde kwartaal was de gerapporteerde nettowinst 302 miljoen.

De nettowinst steeg vergeleken met vorig jaar met 22 procent. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm spreekt van bevredigende resultaten, vooral in het huidge economsiche klimaat, dat nog verre van gunstig is.

ABN Amro maakte van januari tot en met september een miljard euro winst. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 810 miljoen euro. Exclusief kosten voor de afscheiding en integratie van Fortis-onderdelen kwam de winst 22 procent hoger uit op 1,2 miljard euro.

Griekse afschrijvingen

De kosten-inkomstenratio van ABN Amro daalde van 63 naar 59 procent. De lagere kosten plus een gedaald bedrag aan afschrijvingen droegen aan de winststijging bij. De bank waarschuwt wel dat een meevaller op de Griekse afschrijvingen het beeld van de afschrijvingen vertroebelen.

"Exclusief de impact van de Griekse afschrijvingen is de trend in afschrijvingen opwaarts", waarschuwt topman Gerrit Zalm. De afboekingen stegen met 81 procent.

Vierde kwartaal

Het vierde kwartaal van dit jaar wordt 'ongunstig' voor ABN Amro, voorspelt de bank. De slechte economische omstandigheden zorgen ervoor dat de genationaliseerde bank meer moet afboeken op slechte leningen.