AMSTERDAMM - De veroordeelde commercieel manager Frits R. (60) is niet aansprakelijk voor het miljoenentekort bij het failliet verklaarde Helmondse beleggingskantoor Easy Life.

De civiele rechter in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald in een zaak die de curator tegen hem voerde.

De curator beschuldigde Frits R. onder meer van wanbestuur, onrechtmatig handelen en bevorderen van een piramidespel. Maar de rechter is er niet van overtuigd dat Frits R. de leiding had bij Easy Life of een wanprestatie heeft geleverd. Het beslag op een beleggingsrekening van de Helmonder is opgeheven.

Frits R. kwam in 2007 in dienst bij Easy Life en was al bij het bedrijf vertrokken toen de politie hem en overige bestuurders in september 2008 arresteerde wegens oplichting van de beleggers in Easy Life.

Greep

De rechter constateert dat hij niet wist over een groot tekort toen hij in dienst kwam. Hij had niet direct greep op de gang van zaken. Beslissingen die hij wel heeft genomen waren vooral bedoeld om de handel te redden, aldus de rechter.

De curator ging op zoek naar geld bij Frits R. omdat de hoofdverdachten Frans O. en John W. ook persoonlijk failliet zijn verklaard.

Frits R. werd in april veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf. De rechter oordeelde dat bij Easy Life een groot deel van de inleg werd gebruikt om de luxueuze levensstijl van hoofdverdachten te betalen. Frits R. ging in hoger beroep.

Easy Life ging in 2008 failliet. Maar een klein deel van 42 miljoen inleg van 500 beleggers was geïnvesteerd.