BRUSSEL - De Europese Commissie werkt al aan een nieuwe Europese begroting voor 2013. Dat zei de zegsman van Europees commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) woensdag.

Wanneer de begroting klaar is, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Maar het dagelijks bestuur van de EU hoopt voor het einde van het jaar een akkoord te hebben met het Europees parlement en de EU-lidstaten.

Een nieuw begrotingsvoorstel is nodig omdat dinsdag het overleg tussen de Europese lidstaten, het Europarlement en de commissie klapte over het oude voorstel. Middernacht verstreek een officiële deadline om tot overeenstemming te komen.

Het EP trok uiteindelijk de stekker uit het overleg. Praten over de begroting van 2013 zou geen zin hebben als de lidstaten het miljardengat voor dit jaar niet eens willen invullen, meende het EP. De Europese Commissie betreurt het mislukken van het overleg ten zeerste.

Meerjarenbegroting

De perikelen rond de begroting komen op het moment dat de lidstaten ook overeenstemming moeten bereiken over de Europese meerjarenbegroting voor de periode 2014-2020.

Volgende week komen de EU-regeringsleiders naar Brussel voor overleg hierover. Of de leiders zich dan ook over de EU-financiën van dit en volgend jaar buigen, is de vraag.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier