FRANKFURT - De Europese schuldencrisis is nog altijd de voornaamste bedreiging voor de stabiliteit van Duitse banken en verzekeraars.

Maatregelen van centrale banken om de risico's in te dammen, brengen hun eigen gevaren met zich mee. Dat stelde de Duitse centrale bank woensdag.

Volgens de Bundesbank zijn de risico's ten aanzien van de stabiliteit niet afgenomen ten opzichte van 2011.

De centrale bank herhaalde zijn standpunt dat centrale banken de schuldencrisis niet kunnen oplossen en wees expliciet op maatregelen die de Europese Centrale Bank heeft genomen om het leed te verlichten.

''De bijeffecten van steunmaatregelen voor de korte termijn kunnen een zware last zijn voor de financiële stabiliteit op de middellange tot langere termijn'', aldus Bundesbankbestuurder Andreas Dombret.

Mogelijke bedreigingen

De lage rente, de beschikbaarheid van ruime hoeveelheden geld en een potentiële luchtbel in de Duitse vastgoedmarkt zijn mogelijke bedreigingen in de toekomst, aldus de Bundesbank.

''De ervaringen van andere landen leren ons dat een combinatie van lage rente en een hoge liquiditeit kan leiden tot een overspannen vastgoedmarkt.''

Alles over de schuldencrisis in ons dossier