ATHENE - De Griekse economie is in het afgelopen kwartaal nog harder gekrompen dan in de periode ervoor. Dat blijkt uit cijfers die het Griekse statistiekbureau woensdag publiceerde.

De Griekse economie kromp in het derde kwartaal met 7,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

In het tweede kwartaal bedroeg de achteruitgang 6,3 procent op jaarbasis.

Ook uit Portugal kwamen sombere cijfers. Daar kromp de economie afgelopen kwartaal met 3,4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, na een teruggang met 3,2 procent in het tweede kwartaal. De Portugese economie was in het derde kwartaal 0,8 procent kleiner dan in het kwartaal ervoor.

De werkloosheid in Portugal liep afgelopen kwartaal op tot het recordniveau van 15,8 procent van de beroepsbevolking. In het tweede kwartaal had 15 procent van de Portugezen geen betaalde baan. Een jaar geleden bedroeg de werkloosheid 12,4 procent.

Noodsteun

Griekenland en Portugal voeren stevige bezuinigingen door om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor de noodsteun die beide landen krijgen van Europa en het IMF.

De Portugese regering verwacht dit jaar een economische krimp van 3 procent. Voor Griekenland wordt rekening gehouden met een min van 6 procent.

'Echte oplossing'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat er een ''echte'' oplossing komt voor de economische problemen van Griekenland. Dat stelde IMF-directeur Christine Lagarde tijdens een bezoek aan Maleisië.

''Wij verwachten een echte oplossing, geen snelle oplossing'', zei Lagarde over de positie van het IMF. Volgens haar hebben alle betrokkenen rond de Griekse noodsteun ''dezelfde doelen en zorgen'' ten aanzien van de economische stabiliteit van het noodlijdende land.

Onenigheid

Eerder deze week bleek er onenigheid te bestaan tussen het IMF en de eurolanden over het tempo waarin de Griekse schuldenberg tot houdbare proporties moet worden teruggebracht. De eurolanden zouden overwegen de Grieken 2 jaar extra de tijd te geven.

Het IMF wil vasthouden aan het oorspronkelijke doel dat de Griekse schuld in 2020 moet zijn gedaald tot 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat doel lijkt door alle economische problemen van Griekenland alleen haalbaar als de eurolanden en de Europese Centrale Bank een groot deel van hun vorderingen op Griekenland afschrijven. Daar zien zij echter niets in.

WK voetbal

Volgens econoom Nick Kounis van ABN Amro heeft de discussie over het halen van de schulddoelen in 2020 of 2022 weinig zin. ''Het is als een discussie over de vraag of San Marino het WK voetbal in 2014 of in 2018 zal winnen. Het is duidelijk dat Griekenland nog een significante schuldverlichting nodig heeft.''

Schuldencrisis | Griekenland