'Amper groei Nederlandse economie in 2013'

AMSTERDAM - De Nederlandse economie zal in 2013 slechts met 0,25 procent groeien. De omvang van het bruto binnenlands product is daardoor eind volgend jaar nog steeds kleiner dan voor de crisis in 2008.

Dit stelt de Rabobank dinsdag in haar visie over 2013.

Volgens de economen komt het door de export dat de Nederlandse economie in 2013 niet krimpt. De bank verwacht dat als gevolg van de aangekondigde bezuinigingen de particuliere consumptie verder afneemt. 

De bedrijfsinvesteringen zullen licht toenemen, maar nog steeds ver onder het niveau van voor de crisis.

Hervormingen

Positief is de bank over de jaren na 2013, wegens aangekondigde structurele hervormingen in Europa. "Zij ondersteunen het groeipotentieel van Zuid-Europa dat daarmee op termijn weer kan bijdragen aan het groeivermogen van Noord-Europa",  aldus de bank.

Uit de visie van de bank blijkt dat mondiaal de groei onder invloed van de schuldencrisis beperkt blijft tot 3,75 procent.  Volgens de bank is de crisis in Europa, voornamelijk door de aankondiging van het ingrijpen van de ECB echter 'een stuk hanteerbaarder' geworden. 

Einde euro

"Speculaties over het einde van de euro zijn met alle ingrepen weer enigszins verstomd", zo stelt de bank.  Maar omdat de weg van het herstel nog met 'horten en storten' zal verlopen, kan het vertrouwen nog 'de nodige deuken' oplopen.

De bank pleit er dan ook voor om het begrotingsdoel waarbij lidstaten van de Europese Unie slechts een schuld van maximaal 3 procent van het bbp mogen hebben, los te laten. Veel landen zullen dit doel volgens de bank namelijk door economische tegenvallers niet halen. Ook vindt de bank dat er meer prioriteit gegeven zou moeten worden aan het herstel van het groeivermogen in plaats van budgettaire aanpassingen op korte termijn.

Lees meer over de schuldencrisis

Tip de redactie