BRUSSEL - Internationale geldschieters zijn positief over de vorderingen die euroland Griekenland maakt in zijn strijd tegen de schuldencrisis.

Dat stelde de voorzitter van de zogenoemde eurogroep, Jean-Claude Juncker, maandag in Brussel.

De eurogroep van ministers van Financiën van de 17 eurolanden buigt zich later maandag over de bevindingen van internationale geldschieters over de ontwikkelingen in het noodlijdende land.

Alleen als de regering in Athene keihard saneert en bezuinigt, komt er een nieuwe miljardeninjectie.

Resultaten

Het rapport van de zogenoemde trojka van geldschieters is in zijn grondtoon positief omdat de Grieken werkelijk resultaten hebben geboekt, aldus Juncker. Toch verwacht hij niet dat de eurogroep maandag al een besluit neemt over de vrijgave van het volgende krediet van 31,5 miljard euro.

''We hebben nog wat vragen'', aldus de Luxemburger. Hij sprak zich er al wel over uit de Grieken 2 jaar extra tijd te geven om orde op zaken te stellen.

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem zei voorafgaand aan het overleg in Brussel dat hij zich niet onder druk zal laten zetten om een besluit te nemen over de volgende termijn van noodsteun. Hij wil eerst duidelijk weten waar Griekenland precies staat.

''Griekenland heeft zelf ook veel dingen op het laatst laten aankomen, dus wij nemen ook de tijd om rustig te bekijken waar we nu staan'', aldus de minister.

Hij wil weten hoe ver Griekenland is met bezuinigen en hervormen en hoeveel het land al gedaan heeft om de afspraken daadwerkelijk door te voeren.

Dijsselbloem erkende dat er ''absoluut'' vooruitgang is geboekt, maar wees er ook op dat er veel vertraging is opgelopen in het programma. ''Nu moeten we de balans opmaken of er voldoende inspanningen zijn geweest.''

Vergadering

''Als ik twee of drie keer op en neer naar Brussel moet, voordat er een besluit genomen kan worden, dan doe ik dat.'' Dijsselbloem sloot dan ook niet uit dat er later deze week nog een vergadering van deze zogeheten eurogroep is.

Griekenland is in afwachting van de volgende schijf aan noodsteun van 31,5 miljard euro. Vrijdag aanstaande moet het Zuid-Europese land leningen afbetalen en zonder de Europese steun lukt dit waarschijnlijk niet.

Lees alles over de schuldencrisis en Griekenland in onze dossiers