AMSTERDAM - De financiële sector heeft scherpe kritiek geuit op de toezichthouders DNB en de AFM wegens de ''explosieve stijging'' van de kosten van het toezicht.

De kosten worden de komende jaren flink opgeschroefd om het toezicht verder uit te breiden.

Het Verbond van Verzekeraars wijst erop dat de toezichtkosten voor verzekeraars van DNB volgend jaar met 21 procent omhooggaan en die van de AFM met ruim 35 procent.

''Aanzienlijk meer vergeleken met voorgaande jaren'', aldus een woordvoerster maandag. Ze wijst erop dat de kosten van de toezichthouders in de periode 2000-2010 al zijn verdrievoudigd.

De kosten van het toezicht voor de financiële sector bedragen nu 250 miljoen euro. Vanaf 2015 krijgt de sector nog eens 38 miljoen euro extra voor de kiezen omdat de bijdrage van de overheid dan vervalt.

Het verbond noemt de kostenstijgingen onbegrijpelijk en wijst erop dat de consument er uiteindelijk voor moet opdraaien.

Efficiënt

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is niet blij. ''Het toezicht hoort er gewoon bij, maar wij willen er wel vanuit kunnen gaan dat de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Het enige wat we vragen, is dat het efficiënt gebeurt'', aldus een woordvoerder.

Volgens DNB maken ''lessen uit de financiële crisis'' een verscherpt toezicht noodzakelijk.

''Dat vraagt om een nieuwe aanpak en daardoor moeten er toezichthouders bijkomen. Vooral op de bankensector moet het toezicht worden geïntensiveerd'', aldus een woordvoerder.