ATHENE - Het Griekse parlement heeft zondagavond de begroting voor 2013 goedgekeurd.

Nog voor de stemming geheel ten einde was, werd bij hoofdelijke stemming de vereiste meerderheid van 151 van de 300 afgevaardigden bereikt.

De goedkeuring van de begroting was een voorwaarde voor verdere internationale hulp aan Griekenland. Afgelopen woensdag stemde het parlement ook in met fel omstreden, harde bezuinigingen ter waarde van 13,5 miljard euro.

Maandag komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om over Griekenland te praten. Athene hoopt op een snelle vrijgave van de nieuwe tranche van 31,5 miljard euro aan noodkrediet.

Vrijwel meteen

Minister van Financiën Yannis Stournaras verzekerde de parlementsleden zondag voor aanvang van de stemming nog dat die er "vrijwel meteen" zal komen.

De ministers zullen naar verwachting maandag echter nog geen definitief besluit nemen. Het wachten is vooralsnog op het laatste rapport over de financiële situatie van het noodlijdende Zuid-Europese land van de drie internationale geldschieters: de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de ECB.

Protesten

Naar schatting van de politie stonden zondag zo'n 15.000 mensen voor het parlementsgebouw te demonstreren. De oppositiepartij Syriza vreest dat de nieuwe besparingen uit de begroting veel Grieken nog verder in de financiële problemen zullen brengen.

Volgens de extreem-linkse partij zullen sommigen zelfs niet meer in staat zijn de meeste essentiële producten als brandstof en medicijnen te kopen.

Lees alles over de schuldencrisis en Griekenland in onze dossiers