BERLIJN - Europa laat zich niet onder druk zetten door de eventuele geldnood van Griekenland. Nieuwe noodkredieten worden pas verstrekt als duidelijk is dat Griekenland zich aan de voorwaarden houdt. 

Dat stelt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Griekenland moet op 16 november een bedrag van ruim 3 miljard euro afbetalen aan schuldeisers en hoopt daarvoor een nieuw deel van de Europese noodleningen te kunnen gebruiken. Volgens Schäuble speelt die verplichting echter geen rol bij de vraag of de Grieken nieuwe noodleningen tegemoet kunnen zien.

''Wij zijn niet verantwoordelijk voor de tijdsdruk'', aldus de minister. ''Alle belanghebbenden kennen die termijn al lang. Iedereen in de eurogroep en het IMF wil de Grieken helpen, maar we laten ons niet onder druk zetten.''

Geldschieters

Het Griekse parlement nam woensdag met een nipte meerderheid nieuwe bezuinigingsvoorstellen aan die noodzakelijk zijn om aan de voorwaarden van de internationale geldschieters te voldoen. Zondag stemt het parlement over de begroting voor 2013.

Schäuble verwacht niet dat de Europese ministers van Financiën op hun bijeenkomst maandag al een beslissing kunnen nemen over de toekenning van het nieuwe deel van de noodleningen aan Griekenland.

Het rapport van de geldschieters, de trojka, over de economische vorderingen van Griekenland is dan nog niet beschikbaar, stelde hij.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier.