AMSTERDAM - Nu de regels voor zondagsopeningen voor supermarkten worden verruimd, kan de toeslag voor werken op die dag verdwijnen.

Dat zegt directeur Patricia Hoogstraten van Vakcentrum Detailhandel vrijdag in het Nederlands Dagblad. De bonden vinden de suggestie voorbarig.

Hoogstraten vertegenwoordigt zelfstandige supermarktondernemers. Zij wijst erop dat de toeslag van 100 procent werd ingevoerd omdat het om werk ging op ongewone tijden.

"Maar de wereld is een 24-uurseconomie geworden." Het kabinet-Rutte 2 is van plan de zondagsopening vrij te geven. Gemeenten mogen dan zelf bepalen wat ze doen.

Niet ter discussie

Fedde Monsma zegt in de krant dat zijn bond CNV Dienstenbond en de FNV niet van plan zijn de toeslag ter discussie te stellen. "De toeslag staat nu in de cao. Voor wijzigingen daarvan zijn er twee partijen nodig." Monsma ziet dat grootwinkelbedrijven zoals Jumbo en Albert Heijn ook spelen met de gedachte de toeslag af te schaffen.

Monsma denkt dat het afschaffen van de toeslag de animo voor op zondag werken zal temperen. Meer werknemers zullen zich daardoor gedwongen voelen toch op zondag te werken. "Werknemers met een tijdelijk contract durven geen nee te zeggen."

Hoogstraten denkt dat van dwang geen sprake zal zijn. Ook zullen supermarkteigenaren volgens haar geen moeite krijgen om werknemers te vinden voor zondag. "Een groot deel is student of scholier. Die hebben juist op die dagen tijd om te werken."