ZAANDAM - Anderhalve week geleden liep het degelijke imago van Ahold een deuk op. In de markt deden geruchten de ronde over boekhoudkundig gesjoemel met omzetcijfers. Ze veroorzaakten een schrikreactie.

Met de Enron-affaire op het netvlies deden beleggers Ahold in de verkoop. Op de Amsterdamse effectenbeurs dook het aandeel 7 procent naar beneden. Later trad herstel op. Het supermarktconcern wees de anonieme aantijgingen furieus van de hand. Uiteindelijk bleef de schade die vrijdag beperkt tot een koersverlies van 2,7 procent.

Ahold presenteert donderdag de jaarcijfers en het concernbestuur grijpt die gelegenheid ongetwijfeld aan om op de kwestie terug te komen. "Ahold moet naar de beleggerswereld toe heel duidelijk aangeven dat er geen problemen zijn", aldus analist P. Rinsma van SNS Securities.

Zij vindt overigens dat in het geval van Ahold, waarbij het gaat om het meetellen van de omzet van kleinere acquisities bij zijn autonome groei, sprake is van stemmingmakerij. "Als gevolg van de Enron-affaire wordt met een vergrootglas naar andere bedrijven gekeken."

Analisten rekenen voor het overige niet op verrassingen. Ahold presteert al jaren volgens de verwachtingen. In dat opzicht is het concern niet alleen degelijk, maar ook wat saai.

Op gezette tijden zorgde het concern voor opwinding door het plegen van grote overnames. Maar onlangs liet Ahold weten dat op dit terrein voorlopig pas op de plaats wordt gemaakt. De prioriteit ligt nu op organische groei.

Het concern maakte vorig maand al de omzet bekend over 2001. Die steeg met 27 procent naar een record van 66,6 miljard euro. Ook liet Ahold toen weten een voorziening van 100 miljoen euro te nemen wegens de devaluatie van de Argentijnse peso.

De verwachting is dat Ahold donderdag een nettowinst over 2001 meldt van 1,35 miljard euro tot 1,42 miljard euro. In 2000 bedroeg de winst 1,12 miljard euro. Exclusief valuta-invloeden, goodwill en bijzondere lasten komt de nettowinst uit op rond de 1,5 miljard euro, zo verwachten de analisten in doorsnee.