ATHENE - Het parlement van Griekenland heeft donderdagochtend vroeg ingestemd met het omstreden nieuwe bezuinigingspakket ter waarde van 13,5 miljard euro.

Voor Griekenland stond veel op het spel: bij een afwijzing had Athene nieuwe internationale financiële steun kunnen vergeten. Dan was het land binnenkort failliet geweest.

Tijdens de hoofdelijke stemming spraken zich 153 afgevaardigden voor en 128 parlementariërs uit tegen de maatregel; 18 afgevaardigden onthielden zich van stemming. De noodzakelijke meerderheid was 151. Een van de 300 parlementariërs was afwezig.

Bij de twee grootste partijen stemden 7 parlementariërs niet in overeenstemming met de partijlijn, 6 bij de socialisten en 1 bij de conservatieve Nea Dimokratia. Zij werden meteen uit de partij gezet en gaan als onafhankelijke parlementariërs verder.

Samaras

Premier Antonis Samaras had de parlementariërs voor de stemming op het hart gedrukt dat het om de belangrijkste beslissing van de afgelopen decennia ging, die neerkomt op de keuze tussen de euro en drachme.

De socialistische coalitiepartner, die weliswaar instemde, waarschuwde de Europese partners dat het Griekse volk nu aan het einde van zijn krachten is en geen nieuwe bezuinigingen meer aankan, anders dreigt chaos.

De Griekse politie had eerder woensdag met traangas en waterkanonnen duizenden demonstranten voor het parlementsgebouw uiteengeslagen. Zo'n 70.000 mensen hadden zich in het centrum van Athene verzameld uit protest tegen het bezuinigingspakket.

Sommige demonstranten gooiden met benzinebommen naar de politie. Die politie hield 70 demonstranten aan. Bij de ongeregeldheden raakten acht agenten gewond.

Alles over de ontwikkelingen in Griekenland in ons dossier

Meer over de schuldencrisis op onze special