DEN HAAG - De groeiende concurrentie en winstmarges die structureel onder druk staan, dwingen de Nederlandse verzekeringsreuzen steeds meer tot inkrimpen. De sector staat aan de vooravond van een ontslaggolf

Dat voorspellen vakbonden De Unie en FNV Finance in een reactie op de ontslagronde bij Nationale-Nederlanden.

''Het algemene beeld voor de sector is niet florissant, op alle fronten is er stevige concurrentie’’, vind ook het Verbond van Verzekeraars.

Emanuel Geurts, vakbondsbestuurder bij De Unie, verwacht dat er de komende 3 jaar 5000 banen verdwijnen bij de grote verzekeringsconcerns. Nu werken er ongeveer 56.000 mensen in de sector.

Zwaar weer

Ook vakbond FNV Finance denkt dat nog meer banen zullen verdwijnen. ''We houden ons hart vast. De verzekeraars zitten in zwaar weer’’, zegt Fred Polhout, bestuurder bij FNV.

ING-dochter Nationale-Nederlanden kondigde woensdag een reorganisatie aan, waarbij 1350 banen worden geschrapt in de komende 2 jaar. ''Het geeft aan hoe vreselijk het gaat in de hele verzekeringssector. De meeste verzekeringsproducten zijn dood. De kosten moeten omlaag, anders valt het hele bedrijf om'', aldus Polhout.

Verdienmodel

Volgens Geurts is het hele verdienmodel van verzekeraars compleet veranderd doordat steeds meer mensen verzekeringen vergelijken en afsluiten via internet. ''Daardoor zijn de winstmarges structureel laag. Dat is een ontwikkeling die de reuzen laat schudden op hun grondvesten. Buitendienstmedewerkers zijn niet meer nodig, dat is een uitstervend beroep'', aldus de bestuurder.

De winstgevendheid van levensverzekeraars staat al jaren onder druk door de groeiende concurrentie van vooral banksparen. Donderdag wordt mogelijk duidelijker hoe de sector ervoor staat, dan maken Delta Lloyd en Aegon hun kwartaalresultaten bekend.