BRUSSEL - De Nederlandse economie krimpt dit jaar minder hard dan verwacht, maar groeit in 2013 waarschijnlijk niet zo sterk als eerder werd voorspeld.

Die verwachting sprak de Europese Commissie uit in de woensdag verschenen zogeheten herfstprognose voor economische groei.

De Nederlandse economie zal dit jaar waarschijnlijk met 0,3 procent krimpen. Eerder ging Brussel uit van een daling van 0,9 procent.

Over 2013 is Europees commissaris Olli Rehn (Economische Zaken en de euro) echter minder positief geworden. Waar hij in de lente nog uitging van een groei van 0,7 procent, zal de Nederlandse economie nu naar verwachting maar 0,3 procent groeien.

In de vooruitzichten van de commissie konden de afspraken van de nieuwe regering van VVD en PvdA nog niet worden meegenomen.

Huizenmarkt

De bescheiden groei in 2013 zal te danken zijn aan export, aangezien de interne vraag ''bedrukt'' zal zijn, verwachten de rekenmeesters van de EU. Nederlandse consumenten houden namelijk de hand op de knip en sparen liever. Zeker huiseigenaren die de waarde van hun huis zien dalen.

Brussel waarschuwt dat de situatie op de Nederlandse huizenmarkt zwaar drukt op de Nederlandse economie. Het vertrouwen zou bij consumenten terug kunnen komen als de daling van de huizenprijzen zijn dieptepunt heeft bereikt. Maar ook als er meer duidelijkheid is over toekomstig beleid over de huizenmarkt.

Inflatie en werkloosheid

De inflatie zal geleidelijk afnemen. Van naar verwachting 2,8 procent naar 2,4 procent in 2013 en 1,6 procent in 2014. De werkloosheid zal echter toenemen van 5,4 tot 6,2 procent in 2014, zo berekende Brussel.

Nederland zal dit jaar nog niet voldoen aan de Europese norm van 3 procent als het gaat om het begrotingstekort. Dat zal waarschijnlijk uitkomen op 3,7 procent. Maar in 2013 zal het zakken naar 2,9 procent.

Europa

De economische groei in de gehele Europesie Unie zal volgend jaar overigens al minder groot zijn dan verwacht. Brussel gaat inmiddels uit van een vooruitgang van hoogstens 0,4 procent in de hele unie, en van slechts 0,1 procent in de eurozone. De werkloosheid zal ''onacceptabel'' hoog blijven.

Een half jaar geleden ging de commissie nog uit van een groei van 1,3 procent voor de unie en 1 procent voor de eurozone komend jaar.

Volgens Rehn zeilt Europa momenteel in woelige wateren. Hij is pessimistisch over het economisch herstel op de korte termijn. Ook Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), vindt de situatie in de eurozone nog altijd somber en verwacht dat dat de komende tijd zo blijft.

ECB

''De werkloosheid is betreurenswaardig hoog. De economische activiteit is over het algemeen zwak en zal dat op korte termijn blijven'', waarschuwde Draghi. Volgens de Italiaanse centralebankpresident wordt ook de Duitse economie nu duidelijk geraakt door alle problemen in de rest van de eurozone.

De ECB houdt donderdag zijn maandelijkse vergadering over het monetaire beleid in de eurozone. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank de rente daarbij ongewijzigd laat op het historisch lage niveau van 0,75 procent.

Dossier schuldencrisis