DEN HAAG - Minister Stef Blok van Binnenlandse Zaken gaat het probleem met de startersleningen op korte termijn oplossen. 

Hij heeft dat dinsdag laten weten in reactie op de aankondiging van de stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) dat ze vanaf 15 november voorlopig geen nieuwe aanvragen voor startersleningen meer in behandeling neemt.

Deze ''rigoureuze maatregel'' is nodig omdat niet duidelijk is of startersleningen volgend jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn, zegt de SVn. Het regeerakkoord biedt daarvoor onvoldoende helderheid.

''Helaas hebben wij op dit moment nog geen duidelijkheid vanuit Den Haag over een uitzondering in het Belastingplan voor de starterslening'', zegt SVn. De komende tijd beperkt ze zich daarom tot het afhandelen van alle aanvragen die tot 14 november binnenkomen.

Probleem

Per 1 januari 2013 is hypotheekrente alleen nog fiscaal aftrekbaar voor leningen die maandelijks worden afgelost. Startersleningen worden weliswaar afgelost, maar niet vanaf jaar één, aldus SVn.

Blok zegt het probleem te zien. Hij kan nog niet zeggen hoe hij het gaat oplossen, maar garandeert wel dat het zal worden opgelost.

De Stichting Starter, die namens de NVM en de Hypotheekshop opkomt voor de belangen van starters op de woningmarkt, noemde het dinsdag ''werkelijk onbegrijpelijk'' dat het regeerakkoord niet voor voldoende duidelijkheid heeft gezorgd over de toekomst van startersleningen.