LISSABON - Adviseurs van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zijn bijna klaar met hun evaluatie van de bezuinigingen in Portugal.

Dat zei minister van Financiën Vitor Gaspar dinsdag.

Portugal voert volgend jaar en in 2014 4 miljard euro aan extra bezuinigingen door. Tot andere maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen behoren onder meer de grootste belastingverhogingen in de moderne geschiedenis van het land.

Gaspar zei ook dat het nog decennia zal duren voordat Portugal zijn staatsschuld heeft teruggedrongen tot minder dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Momenteel is de verwachting dat de schuld volgend jaar piekt op 124 procent van het bbp.

Grote risico's

Volgens de minister zijn er nog grote risico's wat betreft de vooruitzichten voor de Portugese economie en die van de eurozone.

De Portugese overheid rekent voor dit jaar op een economische krimp van 3 procent en nog eens 1 procent volgend jaar. Economen achten de prognose voor 2013, het waarschijnlijk derde jaar van recessie op rij, te rooskleurig.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier