MEXICO-STAD - Groot-Brittannië en Duitsland willen dat grote multinationals minder kunnen profiteren van gaten in de belastingwetten en ''eerlijkere belastingen'' gaan afdragen. 

Dat zeiden de ministers van Financiën van beide landen op de G20-bijeenkomst in Mexico maandag.

Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne is er brede steun onder de G20-landen voor de gezamenlijke voorstellen.

''We willen er voor zorgen dat we succesvolle economieën zijn die de basis vormen voor internationale bedrijven, maar dat die bedrijven wel de belastingen betalen die we van ze verwachten'', aldus Osborne in een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble.

Achtergebleven

De ministers zeiden dat de internationale belastingwetgeving is achtergebleven bij de veranderingen in de wereldwijde zakenwereld, waardoor sommige bedrijven hun winstbelastingen hebben kunnen wegsluizen.

De Britse premier David Cameron uitte onlangs nog zijn ongenoegen over de mate aan belastingontduiking door bedrijven.

Wereldeconomie

De G20 spak zich in een gezamenlijke verklaring ook uit over vertragingen in de crisisaanpak door de Europese landen en een dreigende fiscale crisis in de Verenigde Staten. Volgens de landen vormen deze zaken een gevaar voor de wereldwijde economie. 

''De wereldwijde groei blijft bescheiden en de neerwaartse risico's zijn nog steeds verhoogd, waaronder de complexe implementatie van de beleidsmaatregelen in Europa, een potentiële scherpe fiscale vernauwing in de VS en de financiering van de Japanse budgetbehoefte voor dit jaar"", aldus de ministers van Financiën van de G20.

De G20 zei verder dat alles zal worden gedaan om de gezondheid en de groei van de wereldwijde economie te versterken. De VS gaven aan de zogenoemde 'fiscal cliff' te zullen voorkomen.