AMSTERDAM – Om extra inkomsten te generen voor de Belgische staatskas wil de overheid het hoogste btw-tarief verhogen van 21 procent naar 22 procent.

Dit meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. De maatregel moet het kabinet Di Rupio helpen een gat van 3,7 miljard euro in de begroting te dichten en de staatsfinanciën op koers te houden.

Naast de verhoging van btw zouden er nog bezuinigingen moeten worden doorgevoerd om tot dit bedrag te komen.

Brancheorganisaties waarschuwen voor een daling van de economische groei en minder banen. Comeos, sectorvertegenwoordiger van de handel en diensten, zegt uit onderzoek te weten dat er 5400 banen gaan verdwijnen als de btw verhoogd wordt.

Werkgelegenheid

Verder zou België in vergelijking met andere Europese landen al een hoog btw-tarief hebben. Alleen in Portugal, Griekenland, Ierland, Denemarken en Zweden kent men een hoger tarief.

Eerder dit jaar werd ook al een btw-verhoging ter sprake gebracht, maar ook weer afgeschoten omdat het te veel negatieve gevolgen zou hebben voor de werkgelegenheid.

Uit onderzoek van het Federaal Planbureu en de Belgische centrale bank zou blijken dat binnen 3 jaar 16.000 tot 23.700 banen verloren zouden gaan door de verhoging.