AMSTERDAM - Het boeken van reizen via Duitse of Belgische reisorganisaties in plaats van Nederlandse kan in sommige gevallen honderden euro's voordeel opleveren.

Dat stelt de Consumentenbond vrijdag na onderzoek onder diverse websites.

Zo rekent de website van de Duitse spoorwegen, bahn.de, een goedkoper alternatief voor NS Hispeed. In Nederland kost een retourtje voor twee personen van Utrecht naar Berlijn 276 euro, de Deutsche Bahn rekent honderd euro minder.

Verder is bijvoorbeeld een vierpersoonsbungalow in Center Parcs op de Belgische en Duitse website van het bungalowpark een kwart tot een derde goedkoper dan op de Nederlandse versie.

Voor een pakketreis naar Spanje loopt het verschil tussen de Nederlandse, Belgische en Duitse sites van reisbureau Neckermann op tot bijna 480 euro.

Schoolvakanties

Volgens de Consumentenbond lopen de verschillen zo hoog op omdat sommige schoolvakanties, en daarmee de hoogseizoenperiodes, in de buurlanden anders vallen dan in Nederland. Ook is de Duitse consumentenmarkt groot en kunnen reisorganisaties door grotere inkoop lagere prijzen bedingen.

Verder worden in Duitsland geen of weinig reserverings- of creditcardkosten gerekend en zijn kinderkortingen in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. De uitkomsten van het hele onderzoek staan in de reisgids van november.